Hem
Checklista husköp
Problem husköp
Blogg
Fråga experterna
Intervjuer
Experternas tips
Nyheter
Dolda fel
Mäklare
Banken och lån
Boken Köpa hus
Viktiga adresser
Annonsera
Kontakta oss

Vill du dela med dig av dina erfarenheter kring att köpa hus?

Skriv till oss! Införda bidrag belönas med en trisslott.

Klicka här för att mejla

Elbesiktning

 

Vill du gå säker i ditt nya hem? Beställ en elbesiktning av en behörig elinstallatör innan du köper huset. Du finner dem på Gula sidorna under ”Elinstallationer”.

En enklare typ av besiktning — en så kallad okulär besiktning — kostar några hundralappar och tar ungefär 15-30 minuter. En del elinstallatörer erbjuder till och med en gratis genomgång av huset eftersom det ofta leder till jobb för dem.

Dolda elfel är vanligare än man tror, i synnerhet om elinstallationerna är gamla. Strömbrytare kan slitas ut, skadedjur kan ha varit framme och gnagt på ledningar och elbesikningisoleringen kring elkablar kan torka och spricka. Det sistnämnda gäller först och främst i gamla hus. Så länge ledningarna ligger stilla kanske ingenting händer men om de rubbas det minsta, vid exempelvis en renovering, kan trådarna börja att småpyra. Till slut kan det börja att brinna. Vid en renovering är det därför alltid bäst att byta ut elledningarna om de är till åren komna.

I dag använder vi allt fler elapparater. Överbelastar du ett gammalt elsystem kan resultatet bli förödande.

Har huset en jordfelsbrytare är det ett stort plus. Den kan rädda liv och borde finnas i alla hus. Jordfelsbrytaren bryter strömmen automatiskt om du exempelvis tar i en strömförande apparat.
Hör efter om allt är kopplat till jordfelsbrytaren, det vill säga även spisen, kylen, frysen och värmepannan. Det bör det vara.

 

TILLBAKA