Hem
Checklista husköp
Problem husköp
Blogg
Fråga experterna
Intervjuer
Experternas tips
Nyheter
Dolda fel
Mäklare
Banken och lån
Boken Köpa hus
Viktiga adresser
Annonsera
Kontakta oss

Vill du dela med dig av dina erfarenheter kring att köpa hus?

Skriv till oss! Införda bidrag belönas med en trisslott.

Klicka här för att mejla

Sotaren


Finns det en öppen spis, kakelugn eller värmepanna i huset?
Ring till sotaren och hör efter i vilket skick rökkanalerna och eldstäderna är.

Sotaren är skyldig att notera eventuella anmärkningar i en kontrollbok, såsom brister i anläggningen eller annat av vikt. Han vet om det finns felaktigheter eller förbud mot att elda. Det lönar sig alltså att kontakta sotaren som bör ha god kontroll över läget.
I många sotningsdistrikt får ägaren automatiskt ett sotningsprotokoll efter utförd sotning. Be i så fall att få titta på det.sotaren

I samråd med sotaren kan du sedan bestämma om en besiktning är nödvändig. Då görs en provtryckning av rökkanalerna för att se om de är hela och täta. Kostnaden för besiktningen brukar vara under tusenlappen.
Ett fel som sotaren kan upptäcka räknas inte som ett dolt fel.

Öppna spisar sotas bara vart tredje år och det är inte ovanligt att de läcker. Är läckan kraftig finns risk för brand. Vid en skorstensbrand kan fogarna förstöras och bjälklaget skadas. Sprids röken i huset kan du bli förgiftad.

Har den öppna spisen stått oanvänd länge är risken stor att skorstenen är tilltäppt av ett fågelbo eller att den är otät. Om inte eldstaden eller rökkanalen har använts på mer än tre år ska den kontrolleras av sotaren innan du använder den.

 

TILLBAKA