Hem
Checklista husköp
Problem husköp
Blogg
Fråga experterna
Intervjuer
Experternas tips
Nyheter
Dolda fel
Mäklare
Banken och lån
Boken Köpa hus
Viktiga adresser
Annonsera
Kontakta oss

Vill du dela med dig av dina erfarenheter kring att köpa hus?

Skriv till oss! Införda bidrag belönas med en trisslott.

Klicka här för att mejla

Åtta tips du måste läsa innan
du köper hus:

 

1. Fråga mäklaren rakt ut hur huspriset är satt. Är det säljaren som har propsat på att få ut det priset, eller är det mäklaren som, enligt sitt kunnande, har bestämt vad huset ska kosta?
Fråga också vad absolut lägsta pris är. Förvånansvärt många mäklare delar med sig av detta när du ställer en sådan fråga. Du kan t ex få veta att säljaren vill ha en snabb affär, att han kanske ligger i skilsmässa, eller dylikt. Ofta får du veta lägsta pris, vilket kan vara åtskilligt lägre än utgångspris.

2. Dra dig inte för att knacka på hos några grannar i området till ditt blivande hus. En del grannar har tentakler ute och vet ofta vilka hus i området som eventuellt är drabbade av mögel, som kanske har haft en råttinvasion, översvämning, eller liknande.

3. Förbered dig noga innan du slår till. Gå på flera husvisningar och ställ många frågor till mäklare och säljare. Ju mer du kan, desto enklare blir det att slå till när du har hittat drömhuset och det eventuellt hettar till.

4. Prenumerera via Hemnet eller Bovision på ”nya” hus som läggs ut på nätet. Då kan du ha tur att vara först, innan annonsen kommer ut i tidningen. Med andra ord kan du vara steget före och slå till och köpa huset före alla andra.

5. Trodde du att mäklaren är väl insatt i vilket skick huset är, t ex när det gäller värmepannan, om det finns fukt, mögel eller liknande? Då trodde du fel. En del mäklare kanhända bara har vistats i huset de förmedlar en timme före visningen. Då pratar de med säljaren, tar bilder på huset och ställer olika frågor. De gör aldrig en besiktning, vilket många tror.

6. Skippa aldrig besiktningen — en seriös och erfaren besiktningsman är guld värd. Gå enbart på rekommendationer när du väljer besiktningsman, dock inte mäklarens. Gå gärna genom SBR, Svenska Byggingenjörers Riksförbund (www.bygging.se), för att hitta en besiktningsman. Men be att få referenser från flera kunder innan du slår till.

7. Ignorera inte din magkänsla. Om du kommer in i ett hus och känner en obehaglig lukt från den inredda källare, strunta inte i det. Stör dig kraftledningen eller skrotbilarna på granntomten, kan du vara säker på att de sakerna kommer att störa dig senare också.

8. Ha inte alltför stor respekt för banken — de ska vara glada att ha oss som kunder! Och häng inte upp dig på bostadsräntorna som publiceras i tidningen eller kalkylerna på nätet. Flera banker prutar på räntan, bara du frågar.

 

TILLBAKA